מאת: דבורי גתי יוסף
אם חשבתם שאתם יודעים כבר הכל על תזונה נכונה והרגלי חיים בריאים, בא לעולם הספר ששמו כשם כותרת המאמר, והטיל פצצה חדשה: מה שבריא בשבילי עלול להתגלות כמזיק בשבילך ולהיפך. אין חיה כזאת שקוראים לה "תזונה נכונה", השאלה האמיתית היא "נכונה למי ?"
בשנות ה- 50 עבד ד"ר ג'יימס ד'אדאמו, נטורופת אמריקאי, בחוות בריאות- מהסוג שהיה מאד פופולרי בזמנו. חולים נהגו להגיע לחוות הבריאות לשהייה של מספר שבועות בחיק הטבע- וזכו לנופש בריאותי במיטב המסורת הנטורופתית , שכללה: תזונה אורגנית צמחונית ודלת שומן, חוקנים לניקוי מערכת העיכול, ניקוי כבד בעזרת צמחי מרפא, ותרגילי התעמלות באויר הצח. אכן חולים רבים השתפרו ממצבם הכרוני וחלקם אף התרפאו לגמרי. אלא שד"ר ד'אדאמו שם לב גם לאלה , שעם אותה תזונה בריאה, ואותו פרוטוקול טיפולי, לא חוו שיפור. ונראה היה שיש גם כאלה שהורע מצבם. הד"ר הסיק שחייב להיות הבדל כלשהו באופן בו גופם של המטופלים מגיב על המזון והצמחים שקיבלו. עלה בראשו רעיון, (שהגיע אינטואיטיבית כמו הרבה תגליות גדולות בהיסטוריה) שאולי ההבדל נעוץ בדם. והיות ושוני בסוגי דם הוא הבדל שידוע כבר מעל 100 שנה, החליט לבדוק את ההשערה בשטח. הוא בדק את סוג דמם של המטופלים, רשם את תלונותיהם, נתן להם הנחיות שונות תפריטים שונים, ותעד את התגובה. הוא נדהם לגלות שבאופן עקבי בעלי דם A הגיבו מצויין על דיאטות צמחוניות דלות שומן, ונזקקו לתרגילי יוגה והרפיה. לעומתם בעלי דם O הגיבו טוב לדיאטות עתירות חלבון מהחי, ולפעילות גופנית אינטנסיבית. בעלי דם B היו היחידים שהגיבו טוב לתזונה חלבית. לאחר רישום מדוקדק של אלפי מטופלים, הוא יכל היה לתאר תלונות אופייניות לכל סוג דם, ואפילו תוואי התנהגות טיפוסיים. בעלי דם O למשל היו יותר אימפולסיביים ומוחצנים, והתלוננו תכופות על צרבת וכיב קיבה, כאבי מפרקים, קדחת השחת (אלרגיה עונתית) והפרעות בבלוטת התריס. לעומתם בעלי דם A היו יותר מאופקים, נראו רגועים כלפי חוץ, אך תכופות חוו אי שקט פנימי, והתלוננו על בעיות פטרות קנדידה כרוניות, כולסטרול, סוכרת וסרטן. בעלי דם B היו אינדיבידואליסטים, בעלי הופעה וחשיבה מקורית, והתלוננו על הפרעות בלחץ הדם, זיהומים ויראליים, עייפות כרונית, ודכדוך בתגובה ללחץ. ובעלי דם AB היו מופנמים ובשליטה עצמית גבוהה, והתלוננו על מגוון תסמינים, שנראה כתערובת של סוגי הדם האחרים. ד"ר ד'אדאמו פיתח בתצפיותיו דיוק כה גבוה, עד שהיה מסוגל לקבוע את סוג הדם של המטופל, רק מהאופן בו נכנס המטופל לחדר, והדרך שעשה מהדלת לכסא. את ממצאיו פרסם בספר בשם "מזונו של אדם אחד" עם רמז לאימרה: "מזונו של אדם אחד הוא רעל לאדם אחר".
דור אחד עבר, ובנו של הד"ר, פיטר ד'אדאמו הבן, למד גם הוא רפואה נטורופתית. את עבודת הדוקטורט שלו בחר להקדיש למפעל חייו של אביו- ברור הקשר בין סוגי דם, בריאות ותזונה. בסוף המאה ה- 20, כבר עמדו לרשותו טכנולוגיות ומידע, שלא היו קיימים בדורו של האב. לא רק שהוא קיבל תוצאות דומות בקליניקה הוא אף יכל להסביר מדוע כל סוג דם נוטה לבעיות בריאות מסויימות, ומשגשג על סגנון חיים ותזונה מסויימת. את תמצית מחקרו פרסם בספר רב המכר "אכול נכון לפי סוג הדם שלך", (תורגם לעברית ב- 1998). ספר זה דורג ע"י הניו יורק טיימס כאחד מעשרת הספרים המשפיעים ביותר במאה ה- 20 בתחום הבריאות והתזונה. ד"ר פיטר דאדאמו קיבל הוקרה על תרומתו בתואר "רופא השנה" לו זכה מאת איגוד הנטורופתים האמריקאי, בשנת 2000. 14 ספרים נוספים, עשרות מאמרים ו-3 כינוסים מדעיים בינלאומיים במהלך השנים הבאות, הרחיבו את ההבנה ותרמו ביסוס נוסף לתחום מרתק זה.
שיטת הבריאות והתזונה לפי סוג הדם, נותנת מפתח פשוט ואמין לדעת אילו מזונות ייטיבו עימך ואילו יזיקו לך. נתבונן לדוגמא בבשר. אם אתה בעל סוג דם A שאוכל הרבה בשר, סביר להניח שאתה חש כבד ועייף אחרי הארוחה. כמו כן אתה נוטה לאגור את השומן שבבשר, וכך תורם הבשר לעליה במשקלך ולעליה בשומני –דם וכולסטרול. לעומת זאת, אם אתה בעל סוג דם O ,יכולתך לעכל בשר משופרת (בתנאי שלא הצמדת לארוחה הבשרית פחמימות כמו תפוחי אדמה או לחם), אתה חש נמרץ וערני אחרי ארוחה של בשר עם ירקות. הבשר מייעל את חילוף החומרים בגופך ולכן דווקא עוזר לך לרדת במשקל, ולהיפטר מכולסטרול בדם. אם אתה בעל סוג דם B או AB , תהנה בריאותית מבשר כבש, ואילו עוף עלול לגרום לתגובה חיסונית בדמך שמסכנת אותך בסכנת שבץ ובעיות חמורות אחרות. רק בדוגמא הקטנה הזאת שברנו כמה "אמיתות" תזונתיות מקובלות כגון: "עוף יותר בריא מבשר אדום" או "בשר גורם לעליית כולסטרול" וכו' . המוקד הוא על מיהו האדם האוכל את הבשר ומהו סוג דמו. הקורא עשוי לתהות- מה הקשר בין סוג הדם למזון? ההסבר המדעי: סוג הדם נקבע ע"י גן היושב בכרומוזום מס' 9. גן זה מצוי בשכנות קרובה עם גנים אחרים הקובעים תכונות נוספות. אם אתה יודע מהו סוג דמך, אתה יודע על הגוף שלך כמה דברים נוספים כמו - כושר לעכל, רגישויות חיסוניות, רמת חומציות, יעילות מטבולית, איזון הורמונאלי, קצב קרישת דם, נטייה מולדת למחלות מסוימות, ורגישות למזונות מסוימים. מקבץ הגנים הסמוכים נוטה לעבור בתורשה כגוש אחד (תופעה הידועה במדע כ'תאחיזה גנטית') , ומביא עימו "עסקת חבילה" של תכונות. כך שסוג הדם מסמן לנו מהי "עסקת החבילה" שקיבלנו בתורשה. ומכאן נגזר מהו אורח החיים והתזונה המומלצת.
הנטורופתיה דוגלת באורח חיים המשמר את החיוניות והבריאות, ובתזונה שמעודדת תהליכי ריפוי טבעי. אם אנחנו כה שונים זה מזה בתכונות פיזיולוגיות, הגיוני שאנחנו צריכים דרך תזונתית ואורח חיים ייחודיים לנו. וכשאנו פועלים באופן שעונה לצו הגנטי שלנו- התוצאות מדברות בעד עצמן. בסקר שנערך בישראל וכלל 150 איש, מעל 90% מהמשתתפים תעדו עליה ברמת האנרגיה, שיפור בעיכול, התחזקות מערכת החיסון, הפחתת אלרגיות, הפחתת כאבים, ירידה במשקל, ושיפור בהרגשה הנפשית. בבדיקות דם שנלקחו מהמשתתפים לאחר 3 חודשים, נכנסו הרבה ערכים חריגים לנורמה. נצפו ירידה ברמות סוכר, ירידה בכולסטרול ושומני דם, ספירת דם טובה יותר, שיפור בתפקודי כבד ועוד. באתר האינטרנט של ד"ר ד'אדאמו נאספו בשיטתיות מאות אלפי עדויות של אנשים מרוצים שפתרו לפעמים בעיות בריאות כרוניות של הרבה שנים, עם הידע של סוג הדם.
השיטה אומרת בפשטות: 1. המנע מהמזונות הבעייתיים לסוג דמך. 2. הגבר צריכת מזונות שמותאמים לסוג דמך ,מחזקים ומחסנים את גופך. 3. תרגל פעילות גופנית שמתאימה לכושרך ולנטיית סוג דמך. 4. אמץ אורח חיים מונע, עפ"י הנטייה הגנטית שלך לבריאות ומחלות.
סוגי הדם נבדלים זה מזה בהרכב הנוגדנים שבהם. ידוע ש - A לא יכול לתרום דם ל- B ולהפך, משום שתתרחש תגובה חיסונית שגורמת לקרישת הדם. מזונות רבים מכילים חומרים (שמם: לקטינים) שמעוררים בדם תגובה חיסונית, אם כי מוחלשת. באופן מצטבר, חשיפה למזונות שמגיבים כך עם סוג דמך, תגרום לירידה הדרגתית בבריאות, חוסר אנרגיה, הפרעות עיכול, נטייה לחלות, ושלל תופעות אלרגיות- החל בייצור ליחה, המשך במיגרנות וכלה בכאבי מפרקים. אנשים בריאים בכל הגילאים יכולים ליישם את השיטה וליהנות מבריאות ומשקל משופרים. לאנשים הסובלים ממחלות כרוניות, מומלץ להתאים תוכנית טיפול אישית ע"י נטורופת/ תזונאי המכיר את השיטה. להלן כמה טיפים לעזרה עצמית לפי סוג הדם, על מנת שכל אחד יוכל לקחת משהו לטובת בריאותו:
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.
בעריכת: ד"ר תמיר צמח
אבחון באמצעות אירידולוגיה